De Laatste Prostitutiebuurt in Eindhoven (NL Only)

In 2003 heeft de gemeente besloten om het Baekelandplein te creëren. Dit is nu het laatste prostitutie plekje wat is overgebleven in Eindhoven.

Na veel rondgebeld te hebben, kregen wij uiteindelijk de kans om een kijkje achter de ramen te nemen. Hier hebben wij een exploitant ontmoet die twee ramen op het plein in haar bezit heeft. Ze stond er voor open om onze gedurfde vragen te beantwoorden en we hebben er zelfs wat spannende kiekjes mogen nemen.

(Buitenaanzicht van een van de kamers)

(atributen die gebruikt worden door de prostituees)

Is er veel veranderd na de bouw van het plein?

Toen de huizen voor prostitutie nog tussen de woonhuizen zaten aan een gewone doorgaande weg, deed iedereen eigenlijk maar wat. Prostitutie was nog niet gelegaliseerd dus veel praktijken vonden illegaal plaats. Dit heeft er destijds voor gezorgd dat de meisjes weinig verdienden, het minder veilig was en dat de huizen vaak wel tot 6 uur in de ochtend open bleven.

Sinds het ontstaan van het plein en de wetten die daarbij zijn ingegaan, is alles een stuk veiliger geworden. Er bestaan geen zogenaamde ‘pooiers’ meer, maar de meiden zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ze huren kamers bij een exploitant zoals ik en betalen een vast bedrag per dag. Ik heb zelf geen zicht op wat de meiden verder verdienen. Dit hoef ik ook niet te weten aangezien alles wat ze na het betalen van de huur overhouden volledig van hunzelf is. Ik maak dus geen winst uit de verdiensten van de meiden, waar dat vroeger veel gebruikelijker was.

Naast meer veiligheid voor de meiden en beter zicht op hygiëne en illegale praktijken zoals mensenhandel en loverboys is ook nog eens de verkeersveiligheid toegenomen. Vroeger toen de ramen nog tussen de woonhuizen in de straat zaten waren er nog wel eens botsingen tussen automobilisten die meer op de meiden aan het letten waren dan op de weg zelf.

Hoe ben je in deze business beland? 

Toen de gemeente het plan had om de huizen te verplaatsen van de straat naar een speciaal daarvoor ingericht plein, werden veel meiden die al een raam hadden in de straat gevraagd om als exploitant op het plein te komen werken.
De oom van mijn ex-man had een kennis die een paar meisjes achter het raam had zitten gedurende deze overgangs-periode. Na de komst van het plein wilde hij stoppen met het vak. Hier zag ik een mogelijkheid om als exploitant op het plein aan de slag te gaan en zodoende ben ik in het wereldje van de prostitutie beland.

Hoe voelt het om dit soort werk te doen?

Het is natuurlijk niet een baan die je snel ziet langskomen op een vacature site. Maar deze baan voelt voor mij net als ieder ander werk en er is niets vreemds aan.

(Wasbak waar de klanten zich verplicht moeten schoonmaken)

Wat is er zo speciaal aan deze woningen?

Dit zijn gewone woonhuizen die omgebouwd zijn tot prostitutie huizen. Achter de ramen zit een woonkamer, keuken, douche en toilet verscholen. De meiden zouden hier als het ware kunnen leven, maar dit is wettelijk gezien niet toegestaan. In een bedrijfspand mag niet worden gewoond, dus wij zorgen ook dat dit niet gebeurd. Wel zijn de meiden vrij om te rusten, eten en werken wanneer ze dat willen.

Hoe zorg je ervoor dat de meisjes veilig blijven?

Wij exploitanten hebben onderling afgesproken dat er minimaal 1 van ons aanwezig moet zijn als toezichthouder tijdens de openingstijden van het plein. Naarmate de avond vordert, wordt het publiek op het plein wat grimmiger. In de avond zorgen we dan ook dat er meerdere toezichthouders aanwezig zijn.
Naast het houden van toezicht, dragen we ook op andere manieren bij aan de veiligheid van de meiden. Zo heeft elke slaapkamer achter de ramen bijvoorbeeld een alarmknop waar de meisjes op kunnen drukken indien er paniek is (zie foto). Zo weet ik wanneer er gevaar is op de kamers en ik in actie moet komen.
Elk meisje wat hier binnen komt doorgaat een uitgebreid intake gesprek. Hierbij controleer ik de identiteit, toestand en achtergrond van de meisjes. Daarnaast proberen we ook altijd subtiel te kijken hoe het met het meisje gaat en of ze voor iemand anders moet werken of dit werk voor haarzelf doet. Een vertrouwensband opbouwen vinden we erg belangrijk.

(Alarkmknop die de meisjes kunnen indrukken in nood)

Moeten de meiden ook worden ingewerkt?

De meeste meiden die hier komen hebben dit werk al vaker gedaan. Ik heb eigenlijk maar 1 keer in 12 jaar meegemaakt dat er een meisje kwam die dit werk voor de eerste keer zou gaan doen. Veel meiden komen vanuit het Oostblok en zijn al heel vroeg in de wereld van prostitutie beland. Ze hebben vaak al eerder op straat, parkeerplaatsen of in clubs gewerkt. Van inwerken in het vak is dus niet echt sprake.

Wel zijn de wetten in Nederland betreft prostitutie een stuk strenger en willen de meiden graag weten waar ze aan toe zijn. De meiden mogen zelf hun prijzen bepalen, maar ik controleer wel of deze prijzen ‘normaal’ zijn. Onder de €20,- zonder condoom is bijvoorbeeld veel te weinig.
Bij ons in de gang hangen onze huisregels. Zo is het niet toegestaan dat er meer dan twee klanten tegelijk in een kamer worden binnen gelaten en mag er geen drugs en alcohol worden gebruikt.

Wat voor een klanten komen hier?

Eigenlijk komt er hier echt van alles. Veelal zijn het wel mensen die gerichte bezoekjes brengen. Van plantsoendienst tot bankdirecteur, vanuit alle lagen van de bevolking komen hier mensen langs. Daar kun je geen vinger op leggen. Prostitutie is voor iedereen toegankelijk en een grote diversiteit aan mensen maakt er dan ook gebruik van.

(Foto’s door Laura Kemper)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here